Welkom bezoeker [ Registreren | Inloggen

Winterbanden informatie

Bandenmarktplaats 26 januari 2017

Winterbanden

 

Wat is een winterband?

Een winterband is een band die onder winterse omstandigheden meer grip op de weg heeft dan een zomerband. Winterbanden zijn gemaakt van een zachter rubber en heeft een ander profiel, er zitten meer groeven in winterbanden dan in zomerbanden. Een winterband bevat daarnaast ook lamellen die open en dicht gaan waardoor de modder en/of sneeuw uit de groeven wordt gehaald. Klik op de rechter afbeelding om deze groeven + lamellen te bekijken.

Een winterband is nuttig wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt. De soepelheid van een zomerband neemt namelijk af bij een temperatuur onder de 7 graden Celsius.

M+S symbool en het Sneeuwvloksymbool

Winterbanden zijn meestal te herkennen aan de M+S codering en het sneeuwvloksymbool. Het M+S symbool is echter niet beschermd en biedt dus geen garantie voor een goede winterband, sommige zomerbanden krijgen zelfs een M+S logo toe bestempeld. De betekenis van M+S: modder + sneeuw, stamt nog uit de tijd van de grote blokkenprofielen en gaf de aanpassing van het profiel aan dit soort ondergrond aan.

Op dit moment bestaat er echter géén wettelijk voorgeschreven definitie van winterbanden. Wel omschrijven bepalingen als de ECE-bepaling nr. 30, EU-richtlijn 92/23 en § 36 van de Duitse Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung winterbanden uitsluitend als banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S.. Dit zou betekenen dat álle banden met een M+S aanduiding (inclusief sommige zomerbanden) juridisch gezien geschikte winterbanden zouden zijn.

Winterbanden met het sneeuwvloksymbool presteren daarentegen (in verschillende testen in Amerika) 10% beter op aangereden sneeuw dan zonder dit logo. Uit onderzoek is gebleken dat banden met het sneeuwvloksymbool een betere grip hebben op een besneeuwd of nat wegdek dan banden zonder het sneeuwvloksymbool.

Daarom zouden wij winterbanden aanraden die zowel het M+S logo als ook het sneeuwvloksymbool dragen. Maar in Duitsland en Oostenrijk is het voldoende wanneer de band een M+S logo/symbool heeft.

Wanneer een winterband?

De verschillen tussen een zomerband en een winterband zijn steeds groter geworden de afgelopen jaren en daarom worden winterbanden steeds belangrijker. Door het grovere profiel heeft de band veel meer grip dan een zomerband. Een zomerband heeft geen lamellen, daardoor zal er sneeuw tussen de groeven blijven zitten en zal de band erg glad worden. Een winterband heeft naast lamellen en een kortere remweg bij een nat en besneeuwd wegdek dan zomerbanden.

Bij een temperatuur van 0 tot en met 7 graden Celsius en een snelheid van 50 km/u op een besneeuwd wegdek heeft een auto met winterbanden gemiddeld een 20 meter kortere remweg dan met zomerbanden. Een andere test laat zien dat bij een snelheid van 50 km/u op een besneeuwd wegdek de remweg van een zomerband het dubbele is van de remweg van de winterband. De remweg van de winterband is namelijk 25 meter terwijl de remweg van de zomerband maar liefst 50 meter is.

Geen trefwoorden

  

 • Bandenmaat aflezen

  door op 5 november 2017 - 0 Reacties

  Bandenmaat van uw autobanden aflezen Welke bandenmaat onder mijn auto? Uw bandenmaat aflezen is vrij eenvoudig. Op uw autobanden staat aan de zijkant alle informatie die u nodig heeft. De bandenmaat bestaat uit 3 getallen en kan als volgt worden afgelezen: hoogte, breedte en inchmaat. Die zijn gebaseerd op de maten van uw velg. Indien […]

 • Samenstelling autoband

  door op 5 november 2017 - 0 Reacties

  Samenstelling autoband > Hoe maak je een autoband? Verschillende bandenmerken bewaren hun fabrieksgeheim in centra die beveiligd zijn als onneembare vestingen. Alles wordt voornamelijk gebaseerd op de fysische en chemische technologie. Terwijl er elke dag miljoenen banden in de hele wereld worden geproduceerd, duurt het vele jaren om banden met steeds betere voordelen uit te […]

 • Bandenlabel verplicht

  door op 5 november 2017 - 0 Reacties

  Bandenlabel informatie bij autobanden Autobanden zijn vanaf juli 2012 eenvoudig te herkennen aan het ecolabel. Alle nieuwe autobanden in de Europese Unie krijgen een bandenlabel. Bandenlabel is de officiële benaming, maar vanwege de milieuvriendelijke aspecten van het label, spreekt bandenmarktplaats.com over bandenlabels. Zo worden groene banden nog beter benadrukt. Het label informeert over drie belangrijke prestaties: de […]

 • Snelheidsindex autoband

  door op 5 november 2017 - 0 Reacties

  Autobanden snelheidsindex Autobanden hebben verschillende tekens op de zijkant staan die de bandenmaat aanduiden. De bandenmaat bestaat uit een aantal tekens te beginnen met de breedte van de band. Het volgende getal geeft de hoogte van de autoband aan. Het laatste getal geeft de inch maat van uw wiel aan. Als voorbeeld nemen wij de […]

 • informatie over uw bandenmaat

  door op 26 januari 2017 - 0 Reacties

  Je kan makkelijk alles over je bandenmaat te weten komen door de informatie op de zijkant van de band te lezen.  ​ Bijvoorbeeld: 195/65 R 16 91 W Hoe je bandenmaat aflezen? Breedte (bijv. 195) Het eerste getal staat voor de doorsnede van de band. Deze varieert van 125mm tot ongeveer 335mm. Banden worden steeds met stappen […]

Follow by Email